عوارض شدید کووید-19 در سیگاری ها ، ترفند صنایع دخانی در بحران کرونا
به گزارش هیو بلاگ، رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات کشور، با بیان اینکه مصرف کنندگان دخانیات در معرض خطر شدید عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا هستند، در عین حال از ترفند صنایع دخانی برای ترویج سیگارهای الکترونیک با ادعای بی خطر بودن آن و جایگزینی مناسب برای سیگارهای معمولی و قلیان در بحران کرونا انتقاد کرد.
مهندس بهزاد ولی زاده در گفت وگو با خبرنگاران، استعمال دخانیات را یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری ها معرفی کرد که سالانه موجب مرگ بیش از 8 میلیون نفر در دنیا می گردد و گفت: در مستندات علمی بسیار زیادی اثبات شده است که استعمال هر نوع تنباکو و ماده دخانی مضر است و به طور جدی بر تضعیف سیستم دفاعی و تخریب سیستم های تنفسی و قلبی-عروقی تاثیر می گذارد. ارتباط بین مصرف دخانیات و بروز سرطان ریه موضوعی کاملا به اثبات رسیده است و مصرف محصولات دخانی شایع ترین علت بروز سرطان ریه است. علاوه بر این مصرف دخانیات به میزان قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری سل را افزایش می دهد و نیز مهم ترین عامل در ایجاد بیماری های انسدادی مزمن ریه (COPD) محسوب شده و باعث پارگی و التهاب کیسه های هوایی می گردد. این امر باعث کاهش ظرفیت جذب اکسیژن و دفع دی اکسید کربن توسط ریه ها می گردد و در نهایت مخاطی در بافت ریه ایجاد می نماید که منجر به بروز سرفه های خشک و دردناک و مسائل تنفسی می گردد.
تغییر چهره صنایع دخانی در بحران کرونا!
دریافت یاری های ضدکرونایی صنایع دخانی، ممنوع
وی با بیان اینکه پس از شیوع ویروس کرونا، صنایع دخانی سعی نموده اند چهره موجهی از خود به عموم جامعه نشان دهند، گفت: در این بحران به بعضی کشورهای دنیا یاری های اقتصادی، تجهیزات حفاظت فردی، ونتیلاتور و... داشتند و کوشش کردند که از چهره ای که به عنوان عامل مرگ شناخته شده است، به چهره ای که باعث رفاه و آرامش دنیای است، تغییر چهره دهند. سازمان دنیای بهداشت به دنبال این موضوع، به کشورهای عضو این سازمان و کنوانسیون کنترل دخانیات هشدارهای لازم را داده است که از دریافت یاری های صنایع دخانی خودداری نمایند، این صنایع باید به وسیله پرداخت اقتصادیات خساراتی که به دوش دولت ها وارد می نمایند را جبران نمایند و دولت ها نیز از محل اقتصادیات اخذ شده برای سلامت عمومی هزینه نمایند.
استعمال دخانیات، عامل خطر عفونت های دستگاه تنفسی
قلیان و تشدید خطر انتقال کرونا
وی با استناد به اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان دنیای بهداشت، ادامه داد: مصرف دخانیات به عنوان یک عامل خطر برای هرگونه عفونت دستگاه تنفسی تحتانی به شمار می رود و ویروسی که بیماری کووید 19 را ایجاد می نماید نیز در درجه اول سیستم تنفسی را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث بروز آسیب خفیف تا شدید تنفسی می گردد، از این رو مصرف نمایندگان دخانیات در معرض خطر شدید عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا هستند. از سوی دیگر با توجه به اینکه مصرف قلیان، به طور معمول فعالیتی است که در گروه ها و محیط های عمومی انجام می گردد، خطر انتقال بیماری ها را افزایش داده و موجب تشدید خطر انتقال ویروس کرونا در محیط های اجتماعی می گردد. عبور دود قلیان از جهت مشترکی که در ساختار قلیان وجود دارد شامل قسمت دهانی، شلنگ و جام، به ویژه در اجتماعات و محیط های عمومی موجب بقای میکروارگانیسم های منتقله از افراد مصرف نماینده در این قطعات می گردد.
دودِ دست دوم محصولات دخانی از علل ابتلا به بیماری های قلبی عروقی
ولی زاده با اشاره به شواهد موجود، افزود: ویروسی که باعث بیماری کووید 19 می گردد از خانواده مشابه با سندرم تنفسی خاورمیانه یا MERS و سندرم حاد تنفسی SARS بوده است که هر دو با ایجاد آسیب های قلبی-عروقی حاد و مزمن همراه می باشند. وجود ارتباط بین بیماری کووید 19 و سلامت قلب و عروق از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که مصرف دخانیات و قرار دریافت در معرض دود دست دوم محصولات دخانی یکی از دلایل عمده ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در سطح دنیا به شمار می آید. بنابراین اثر بیماری کووید 19 بر سیستم قلبی عروقی می تواند شرایط افرادی که از قبل مسائل قلبی عروقی داشتند را به مراتب وخیم تر کند. از این رو وجود شرایط قلبی عروقی ضعیف تر در بین بیماران مبتلا به کووید 19 که سابقه مصرف دخانیات را نیز دارند، می تواند علائم بیماری را در آنها تشدید کند و از این طریق احتمال مرگ را در بین آنها افزایش دهد.
قاچاق محصولات نوپدید دخانی
وی با اشاره به محصولات جدید دخانی مانند سیگار الکترونیکی که توسط این صنایع با بهانه ضرر کمتر این دست محصولات وارد بازار شده است، ادامه داد: سازمان بهداشت دنیای توصیه نموده است که به هیچ وجه ترویج این نوع محصولات در کشورها انجام نگردد. بر همین اساس خوشبختانه در ایران نیز چنین محصولاتی را ممنوع کردیم و هرگونه محصول نوپدید دخانی به دلیل مباحث تبلیغاتی و ایجاد وابستگی نیکوتین در بین جوانان ممنوع است، اما خب به صورت قاچاقی این محصولات وجود دارند.
تبعات سیگارهای الکترونیکی برای قلب و ریه
ولی زاده افزود: شواهد نشان می دهد که سیستم های الکترونیکی انتقال نیکوتین (ENDS) و سیستم های الکترونیکی غیر نیکوتینی، که بیشتر به آنها سیگار الکترونیکی گفته می گردد، برای سلامتی مضر هستند و بدون شک غیر ایمن هستند. دود سیگار الکترونیکی به طور معمول حاوی نیکوتین و سایر مواد سمی است که مصرف و مواجهه با آن هم برای مصرف نمایندگان و هم برای افرادی که در معرض آئروسل های منتشره از دود آن قرار دارند، مضر است. استفاده از سیگارهای الکترونیکی همچنین خطر ابتلا به بیماری های قلبی و اختلالات ریه را افزایش می دهد.
کوشش صنایع دخانی برای جایگزینی سیگارهای الکترونیک در بحران کرونا
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات کشور با بیان اینکه وجود مواد حامل مانند گلیسرین، در محلول سیگار الکترونیک با آسیب به کیسه های هوایی ریه سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری کرونا ویروس می گردد، گفت: تماس دست با دهان توسط مصرف نمایندگان سیگار الکترونیکی، همچون سیگار و قلیان نیز ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. اگر دستگاه های سیگار الکترونیکی مشترک باشند، احتمال انتقال خطر نیز افزایش می یابد. با توجه به اینکه بعضی کشورها سیاست هایی را برای کنترل کووید 19 با تعطیلی اماکن عمومی و تشدید ممنوعیت استعمال دخانیات در این اماکن اتخاذ نمودند، کوشش صنایع دخانی برای ترویج این محصولات با ادعای بی خطر بودن مصرف آن و جایگزینی مناسب با سیگار معمولی و قلیان افزایش یافت.
دام دخانیاتی ها برای جوانان
وی در ادامه با تاکید بر اینکه سیگار الکترونیک یک دام از سوی صنایع برای جوانان است، یادآور شد: علاوه بر موارد ذکر شده، شواهد علمی در خصوص اثربخشی سیگار الکترونیک به عنوان یاری به ترک سیگار هنوز مورد بحث است. تا به امروز، تا حدودی به دلیل تنوع محصولات تدخینی الکترونیک و اطمینان کم پیرامون بسیاری از مطالعات، پتانسیل این ابزار به عنوان یک مداخله ترک دخانیات در سطح جمعیت نامشخص است. مصرف نمایندگان دخانیات باید کاملاً مصرف مواد دخانی را ترک نمایند و مراقب باشند که به مصرف نماینده سیگارهای الکترونیکی که خطرات مشابهی برای سلامتی به همراه دارد، تبدیل نشوند. استفاده از هر یک از این محصولات ممکن است خطر ابتلا به عوارض شدید کرونا را افزایش دهد.
آثار مصرف تنباکوهای بدون دود در شیوع کرونا
وی درباره عوارض مصرف تنباکوی بدون دود و ناس و آثار آن در شیوع ویروس کرونا، گفت: مصرف این نوع تنباکوها که عمدتا به صورت جویدنی است (به عنوان نمونه ناس) موجب آسیب به مخاط دهانی به واسطه آهک و مواد خورنده و ساینده موجود در آن شده و سبب تسهیل در ورود ویروس به وسیله مخاط که یکی از شایع ترین راه های ابتلا است، می گردد. از طرف دیگر تنباکوی جویدنی با تضعیف سیستم ایمنی و نیز تاثیر بر افزایش دیابت و بیماری های قلبی و سرطان سبب می گردد تا افراد مصرف نماینده مبتلا، بیشتر از افراد عادی در معرض افزایش عوارض و مرگ و میر باشند. به دلیل تاثیر مصرف این نوع تنباکو بر تشدید فراوری بزاق دهان و دفع بزاق در محیط های عمومی موجب می گردد که در صورت مبتلا بودن فرد به بیماری کووید19، این بیماری به شدت انتقال یابد. بعضی از کشورهای دنیا جرایم بسیار سنگینی، از جمله زندان برای افرادی که با مصرف تنباکوی جویدنی بزاق خود را در محیط های عمومی رها می نمایند وضع نموده اند. البته در کشور ایران فراوری و مصرف انواع سیگارهای الکترونیکی و تنباکوهای بدون دود ممنوع است.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات کشور ادامه داد: از دست اندرکاران بستری مبتلایان به کرونا در بیمارستان ها درخواست نموده ایم در پفراینده بیماران قید نمایند که افراد مصرف نماینده محصولات دخانی بوده اند یا خیر تا در این صورت بتوانیم آنالیز میزان ابتلای مصرف نمایندگان مواد دخانی به ویروس کرونا را آنالیز کنیم.
پلمب 4600 قلیان سرا در بحران کرونا
وی در پاسخ به این سوال که آیا به دنبال تعطیلی قهوه خانه ها پس از شیوع ویروس کرونا، فرایند کاهشی در میزان مصرف قلیان را شاهد بودیم یا خیر؟، بیان نمود: بر اساس آخرین اطلاعات حدود 19 هزار و 700 مکان شناسایی شد که عرضه قلیان داشتند حدود 13 هزار واحد آنها در اجرای پروتکل های بهداشتی و نظارت بهداشت به صورت خود جوش تعطیل کردند و حدود 4600 واحد توسط بازرسان بهداشت محیط پلمب شد و به مابقی هم پس از بازگشایی هایی که در رستوران ها و... اتفاق می افتد اجازه فعالیت آن هم بدون عرضه قلیان داده شد. اکنون تقریبا مناطق تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی پاک هستند و اگر مردم موردی از تخلفات را مشاهده کردند می توانند تخلف را به شماره 190 وزارت بهداشت گزارش دهند.
منبع: خبرگزاری ایسناbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
سازمان میراث فرهنگی: سازمان میراث فرهنگی، با وبسایت مجموعه میراث فرهنگی ایران همراه باشید.