طرز تهیه نان شیرمال خانگی؛ نان خوشمزه و پف دار
به گزارش هیو بلاگ، نان شیرمال یک نوع نان سنتی ایرانی ست که بسیار هم پر هوادار است و در هر شهری نوع مخصوص به خودش رو داره و دستورات متنوع! امروز در قسمت آشپزی از خبرنگاران بلاگ آموزش این نان خوشمزه و سنتی رو تدارک دیدیم تا به راحتی در منزل طعم یک نان خانگی خوشمزه رو تجربه کنید. این نان برای صبحانه و عصرانه بسیار مناسب است. نانی بسیار خوش بافت و خوش طعم که می توانید به صورت سنتی تهیه کنید یا با مواد مختلف و مغزیجات، کشمش و حتی شکلات داخلش رو پر کنید.
با ما همراه باشید با طرز تهیه این نان سنتی خوشمزه:
آرد | 500 گرم تا 550 گرم |
شکر | نصف پیمانه |
شیر | یک و نیم پیمانه |
مایه خمیر | یک و نیم قاشق غذاخوری |
روغن مایع | نصف پیمانه |
تخم مرغ | دو عدد |
نمک | نصف قاشق چایخوری |
زرده تخم مرغ | یک عدد |
شیر یا روغن | یک قاشق غذاخوری |
زعفران دم شده | یک قاشق غذاخوری |
کنجد | به مقدار لازم |
1- برای آغاز کار، از مقدار شکر ذکر شده یک قاشق غذاخوری بردارید و داخل کاسه ای مناسب بریزید.
مایه خمیر رو به شکر اضافه کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان کنجدی جادویی؛ جادوگری خوشمزه و مجذوب کننده ????
2- بعد شیر گرم رو به مایه خمیر و شکر اضافه کنید. گرمای شیر باید در حدی باشه که دست رو نسوزاند!
مواد رو هم بزنید.
3- روی کاسه رو بپوشونید و یک ربع کنار بگذارید تا زمانی که خمیر مایه حجیم بشه و عمل بیاد.
4- در کاسه یا ظرف بزرگتری تخم مرغ ها رو بشکنید. سپس روغن مایع رو به تخم مرغ ها اضافه کنید.
5- شکر رو هم دراین مرحله اضافه کنید و با همزن دستی آغاز کنید به همزدن مخلوط تخم مرغ و روغن و شکر.
6- بعد نمک رو به مخلوط اضافه کنید.
حالا خمیر مایه عمل آماده و پف نموده را به مواد بالا اضافه کنید.
7- در مرحله آخر باید آرد رو اضافه کنید. آرد رو کم کم داخل بقیه مواد بریزید وهم بزنید.
آرد رو تا جایی اضافه کنید که خمیر به دست نچسبد و با ورز دادن خمیر لطیفی بدست بیاد.
دقت کنید آرد به مقدار پانصد گرم کافیست اگر احساس کردید مقدار آرد کم است و چسبندگی خمیر زیاد است، کم کم مابقی آرد رو اضافه کنید و مرتب ورز دهید و سعی کنید با ورز دادن چسبندگی خمیررو بگیرید.
وقتی خمیر آماده شد، تمام سطح داخلی کاسه بزرگتری رو با روغن مایع چرب کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان اهری (یتی قات) خانگی؛ نان سنتی و خوشمزه
8- سپس خمیر رو به داخل کاسه چرب شده منتقل کنید. بعداز آن، روی خمیر رو با حوله یا پارچه مناسبی بپوشانید.
9- و یک ساعت در محیط آشپزخانه استراحت دهید تا خمیر حجم دو برابری پیداکند.
خمیر رو برای عمل آوری در محیط سرد قرار ندید چون مدت زمان بیشتری طول میکشه تا خمیر عمل بیاد.
بهتره در جای تاریک و گرم مثل فرخاموش، یا الان که در فصل زمستان هستیم در نزدیکی بخاری یا شوفاژ قراردهید تا زودتر عمل بیاد وحجیم گردد در غیر این صورت باز هم باید زمان بدید تا خمیر پف نموده و حجمش زیاد گردد.
بعد از گذشت یک ساعت تا یک ساعت و نیم پارچه یا درپوش ظرف محتوی خمیر رو بردارید، مشاهده می کنید که خمیر کاملا پف نموده و حجیم شده.
پف خمیر رو با دست بگیرید. بعد خمیر رو ورز بدید.
10- روی میزکار یا سطح موردنظر آرد پاشی کنید و خمیر رو به سطح منتقل کنید.
در این مرحله باید مجدد خمیر رو ورز دهید. ورز دادن خمیر در بافت و حجم و پف نهایی نان بسیار مؤثر است.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان سوخاری و نکته های طلایی در پخت آن
11- خمیر رو مطابق تصویر به یک سمت بکشید و دوباره جمع کنید. اینکار رو چند بار انجام بدید. ورز دادن خمیر باید حدودا پنج تا ده دقیقه طول بکشد.
12- بعد از ورز دادن خمیر، آن را به دو یا سه قسمت تقسیم کنید. و چند چانه درست کنید. (خمیرهای گرد شده)
داخل سینی مناسب فر، کاغذ روغنی بیندازید و با روغن کاملا سطح کاغذ روغنی رو چرب کنید.
حالا باید به خمیر شکل بدید و روی سینی فر قرار دهید.
شکل دادن به خمیر دراین مرحله کاملا سلیقه ای ست میتونید چند خمیر کوچک تهیه کنید تا نان های کوچک و یک نفره داشته باشید و یا دو خمیر میانه داشته باشید.
در اینجا چند نان کوچیک و یک نان بزرگ تهیه کردیم.
13- برای شکل دادن به نان های کوچک کافیست چانه های کوچک درست کنید و بعد هر چانه را با حرکت دست باریک کنید و به شکل لوله ای دربیارید. سپس از لبه خمیر آغاز کنید به پیچاندن خمیر مطابق تصویر.
14- هر چانه کوچک را به همین روش شکل دهید. میتونید از کشمش یا گردو زمان رول کردن وپیچاندن خمیر، در بین خمیر استفاده کنید.
اگر می خواهید خمیر رو بزرگتر تهیه کنید، چانه بزرگتر رو گرد در نظر بگیرید کمی با وردنه صاف و پهن کنید یا روی سینی فر که کاغذ روغنی انداختید قرار دهید و با دست و حرکت انگشتان خمیر را پهن وگرد کنید.
15- بعد به هرشکلی مایلید طرح روی خمیر ایجاد کنید. و به خمیر شکل دهید. (من گلوله های کوچک خمیر درست کردم و دور تا دور خمیر بزرگتر گذاشتم).
هر خمیر رو روی سینی فر قرار دهید.
در این مرحله برای بار دوم باید به خمیرهای آماده شده استراحت دهید.
روی سینی فر که خمیر ها را قرار دادید، با پارچه بپوشانید. مجددا بیست دقیقه تا نیم ساعت به خمیرها استراحت دهید تا دوباره پف نموده و حجیم شوند.
16- در این فاصله برای رومال روی نان ها قبل از پخت، یک عدد زرده تخم مرغ رو در ظرفی بریزید یک قاشق شیر یا روغن به زرده اضافه کنید و بعد یک قاشق محلول غلیظ زعفران را به زرده و شیر اضافه کنید.
بیشتر بخوانید: 10 نوع نان خانگی خوشمزه به روش نانوایی با طرز تهیه
17- مخلوط زرده، شیر و زعفران را هم زده و با هم مخلوط کنید.
سپس با براش یا فرچه روی هر خمیر آماده شده را با مخلوط زرده تخم مرغ رومال نموده و پوشش دهید.
18- روی رومال میتونید با کنجد، پودر پسته یا پرک بادام خمیر را تزیین کنید.
19- در نهایت شکر دانه درشت میتونید روی خمیر بپاشید.
حالا وقتشه خمیر رو داخل فر قرار بدید.
دقت کنید که از یک ربع قبل، زمانی که خمیر مرحله پایانی استراحتش را طی می نماید، فر را روی دمای 180 درجه سانتیگراد روشن کنید تا کاملا داغ گردد.
سپس سینی های فرِ محتوی خمیر را داخل فر گرم شده در طبقه وسط فر قرار دهید.
حدودا سی دقیقه با توجه به دمای فر، پخت خمیر به طول می انجامد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان زنجبیلی (زنجفیل کوکه سی) خانگی؛ نان سنتی تبریز
زمانی که خمیر کاملا در فر پف کرد و اطراف خمیر طلایی شد نان های شیرمال آماده ست.
دقت کنید که برای نان های کوچک مدت زمان پخت کمتری احتیاج است.
اگر می خواهید روی نان ها کاملا طلایی گردد کافی ست کمی گریل یا دمای بالای فر را روشن کنید و اجازه دهید روی نان ها طلایی گردد.
بعد از پخت نان ها را از فر خارج کنید. حدود یک یا دو قاشق غذاخوری عسل را کمی گرم کنید و با براش یا فرچه، عسل گرم شده را روی نان های شیرمال که تازه از فر خارج کردید، بزنید.
نان های شیرمال خوش رنگ رو خوش بافتتون آماده است!
نوش جان
نکات نان شیرمال:
- برای تهیه نان شیرمال در زمان عمل آوری خمیر، دقت کنید که از آرد زیاد استفاده نکنید آرد را کم کم به سایر مواد اضافه کنید و در نهایت وقتی خمیر بدست اومد، با ورز دادن خمیر سعی کنید چسبندگی آن را بگیرید. اگر چسبندگی خمیر زیاد بود به تناوب و کم کم یک یا دوقاشق آرد اضافه کنید.
- استفاده زیاد از آرد باعث خشک شدن خمیر و درنهایت سفت شدن نان میگردد.
- برای نرم تر شدن نان ها در فر میتونید از یک کاسه آب جوش درفر استفاده کنید به این صورت که یه ظرف یا کاسه محتوی اب جوش را در فر و زیر سینی فر که خمیر درآن است قرار دهید تا با بخار آب نان هم بافت نرم تری داشته باشد البته بدون اینکار هم بافت نان نرم و لطیف است ولی اگر مایل بودید و نگران خشک شدن و سفتی نان بودید، میتوانید اینکار را هم انجام دهید.
- نان ها رو خیلی در فر نگذارید همین که کامل طلایی شد از فر خارج کنید.
- همانطور که قبلتر در فرایند تهیه خمیر ذکر شد، میتونید در تهیه این نان ها از کشمش و گردو هم استفاده کنید.
- دقت کنید که ورز دادن خمیر بسیار حائز اهمیت است و در بافت خمیر بسیار تاثیرگذار! پس خمیر را کاملا ورز دهید.
- برای داخل خمیر میتوانید از یک عدد تخم مرغ کامل به علاوه سفیده تخم مرغ دوم استفاده کنید و زرده تخم مرغ دوم را برای رومال نگه دارید.
- در زمان رومال هم میتوانید کمی وانیل نیز به زرده اضافه کنید.
- در بعضی از دستورات نان شیرمال از بکینگ پودر هم استفاده میگردد که ما دراین دستور مصرف نکردیم و همینطور که در عکس ها مشاهده کردید پف و بافت نان ها بسیار مطلوب و مناسب است.
- از این خمیر برای تهیه نان های متنوعی میتوانید استفاده کنید.
امیدواریم از آموزش این نان های زیبا و خوش طعم استفاده کنید و نان های شیرمال رو ازاین به بعد خودتون در منزل تهیه کنید و با خیال راحت نوش جان کنید.
منبع: اُکالا