شیرینی های سنتی استان خوزستان
به گزارش هیو بلاگ، در مقالات مربوط به غذاهای سنتی استان خوزستان، شما عزیزان را با بعضی از محبوب ترین و در عین حال رایج ترین غذاهای بومی و محلی این ناحیه از کشور، آشنا کردیم. در ادامه به آنالیز و معرفی شیرینی ها و نان های سنتی این منطقه از ایران، خواهیم پرداخت. خوراکی های لذیذ و منحصر به فردی که نه تنها در سراسر استان بلکه در کل کشور از معروفیت و محبوبیت ویژه ای برخوردار است.
حلوا ارده
همانگونه که پیش تر اشاره شد، تنوع جالب و اشتهاآوری از انواع شیرینی و نان، در استان خوزستان تهیه و طبخ می گردد که بسکمک از آن ها در نوع خود بی نظیر و خارق العاده محسوب می شوند. در رژیم غذایی مردم استان خوزستان، می توان تنوع جالب و فوق العاده ای از انواع حلوا را مشاهده کرد که علاوه بر طعم و عطری تحسین برانگیز، از ارزش غذایی قابل توجهی نیز برخوردار است. همین امر سبب شده تا بسکمک از مردم خوزستان، از این خوراکی لذیذ و پرطرفدار به بمب انرژی یاد نمایند. از معروف ترین ا ین خوراکی های خوشمزه می توان به حلوا راشی، حلوا شکری، حلوا کنجدی و حلوا ارده اشاره نمود که هواداران بسکمک را در سراسر خوزستان، به خود اختصاص داده اند. البته حلوا ارده علاوه بر استان خوزستان، در بعضی از منطقه ها دیگر کشور از جمله یزد، قم و استان مرکزی به عنوان شیرینی بومی و محلی، تهیه و مورد استفاده خانواده ها قرار می گیرد. همانگونه که اشاره شد، این خوراکی مقوی به علت حضور کنجد، از ارزش غذایی فراوانی برخوردار بوده و همیشه بسکمک از پزشکان و کارشناسان تغذیه و سلامتی، مصرف این ماده ارزشمند غذایی را به علت برخورداری از پروتئین، کلسیم، اسید فولیک و میزان فراوانی آهن، توصیه می نمایند. افرادی که از کم خونی رنج می برند، می توانند با مصرف کنجد، نقش مهمی را در بهبود شرایط جسمی خود ایفا نمایند. آشپزها و بانوان هنرمند و خوش سلیقه استان خوزستان، حلوا ارده معروف و دوست داشتنی دیار خود را با ترکیب موادی همانند دانه های کنجد، شکر، هل، چوبک و بعضی از افزودنی های بومی به تهیه و طبخ آن می پردازند. هر چند این شیرینی بومی بسیار مغذی و مصرف آن به دفعات توصیه شده است، ولی پیشنهاد می کنیم افرادی که مبتلا به دیابت هستند، از مصرف آن پرهیز نمایند.
نان تیری
حضور اقوام مختلف در استان خوزستان، رژیم غذایی بکر و مغذی را برای مردم این سرزمین به ارمغان آورده است که می توان طبخ انواع نان، از جمله نان تیریِ مخصوص طوایف بختکمک را در آن مشاهده کرد. این نان شباهت بسکمک به نان لواش داشته و از ضخامتی حدود 2 میلیمتر و قطری بین 35 تا 40 سانتیمتر برخوردار است. آشپزها و مادران خوش ذوق این سرزمین، این خوراکی سنتی را بدون استفاده از خمیرمایه تهیه می نمایند. آن ها خمیر بدست آمده را بر صفحه ای دایره ای شکل که به خونچک معروفیت دارد، پهن نموده و آن را روی صفحه ای کروی و فلزی به نام تُوِه قرار داده و با حرارت آتش طبخ می نمایند. نوع مصرف این نان به صورت خشک و با ریختن میزانی آب روی نان های خشک شده است. از نکات مهم نان تیری، می توان به مدت ماندگاری آن اشاره نمود که تا 2 الی 3 هفته قابل استفاده خواهد بود.
کلوچه خرمایی دزفول
طبخ انواع کلوچه های سنتی یکی از شیرین ترین خاطراتی است که از دوران کودکی، در فکر بیشتر خانواده های ایرانی نقش بسته است. عطر و طعم مدهوش نماینده این خوراکی های دوست داشتنی و لذیذ، حتی پس از گذشت سال ها، ملموس و فراموش نشدنی است. کلوچه های خرمایی شهرستان دزفول، یکی از مشهورترین و خوشمزه ترین نوع کلوچه خانگی و بومی است که نه تنها در استان خوزستان، بلکه در سراسر ایران بسیار معروف و پرطرفدار است. طعم بی نظیر خرما و عطر دلنشین زیره از علل محبوبیت بی مقدار کلوچه های دزفول است. آشپزها و مادران هنرمند این شهرستان با استفاده از ترکیب موادی همانند خرما، خمیر مایه، شکر، شیر، زیره سبز، روغن (در صورت تمایل می توان از کره نیز استفاده کرد) و آرد، به طبخ و تهیه این شیرینی محبوب می پردازند. پیشنهاد می کنیم هنگام سفر به دزفول، این خوراکی بومی را تهیه و میل کنید.
کلوچه محلی شوشتر
کلوچه محلی شوشتر، یکی از خوشمزه ترین و خوش عطرترین شیرینی های سنتی و بومی استان خوزستان به شمار می آید که تنها پس از یک بار امتحان کردن طعم و مزه بی نظیر آن، از هواداران همیشگی این خوراکی لذیذ بومی خواهید شد. استفاده از مواد اولیه معطر و مفید همانند زیره سبز و رازیانه، علاوه بر ایجاد طعم و عطری دلپذیر، ارزش غذایی فوق العاده ای را برای کلوچه های محلی شوشتر به ارمغان آورده است. بسکمک از کارشناسان غذایی، مصرف گیاه رازیانه را به علت برخورداری از خواص ارزشمندی همانند ماده ای آرامبخش، ضد اسپاسم، ضد نفخ (بویژه با منشا روده ای)، افزایش دهنده شیر مادر، کاهش التهاب غشا مخاط دستگاه تنفسی و ضد میکروب پیشنهاد می نمایند. کلوچه های سنتی شوشتر نیز به علت بهره مندی از این ماده فوق العاده، می تواند گزینه ای مناسب و لذیذ در بین سایر شیرینی های بومی و محلی محسوب گردد.
حلوا خرمایی
مصرف مواد اولیه مغذی و مفید، یکی از مهم ترین ویژگی های رژیم غذایی مردم سراسر ایران به شمار می آید. از دیرباز توجه بسکمک به طبخ و استفاده از غذاها و خوراکی های ارزشمند صورت می پذیرفته که می توان نمونه های تحسین برانگیزی را در بسکمک از غذاهای سنتی و بومی هر منطقه از کشور مشاهده کرد. خرما از جمله مواد اولیه غذایی است که در طبخ تنوع فراوانی از انواع غذا، شیرینی و نان مورد استفاده قرار می گیرد. قطعا خواص اعجاب انگیز این ماده خوراکی، از مهم ترین دلایل انتخاب و علاقه بشر به آن است که می توان به تقویت نیروی جسمی، از بین بردن سنگ مثانه، آرامش اعصاب، بسیار مفید برای از بین رفتن یبوست، بهبود فقر آهن، رفع نماینده کم خونی، کاهش درد کمر و مفاصل اشاره نمود. نوعی حلوا که به حلوای خرما معروف است، به عنوان شیرینی سنتی و محلی استان خوزستان معروفیت یافته است که آشپزها و بانوان خوش سلیقه این استان، با ترکیب موادی همانند خرما، روغن، دارچین، پودر پسته، آرد سنگک و پودر گردو به تهیه آن می پردازند.
در ارائه این مقاله سعی شد تا به معرفی مشهورترین و رایج ترین شیرینی های سنتی استان خوزستان بپردازیم. منتظر حضور گرم شما دوستان خبرنگاران یی هستیم تا با نظرات سازنده خود، ما را در بهبود هرچه بهتر مقالات کمک کنید.
تهیه شده در خبرنگاران
منبع: کجارو