ظهور برج های فناوری در پهنه شهری تهران ، محلی برای استقرار دانش بنیان ها
به گزارش هیو بلاگ، با تفاهمنامه سه جانبه ای که روز گذشته در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منعقد شد، نخستین برج فناوری کشور در نزدیکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر احداث خواهد شد.
به گزارش خبرنگاران، بعد از تصویب قانون جهش فراوری دانش بنیان برخی از چالش ها، محدودیت ها و محذوریت ها در این حوزه برطرف شد. به عنوان مثال، اکنون دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری مجاز هستند تاسیسات، فضا و زمین های خود را در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار دهند که پیش از این، چنین امکانی فراهم نبود. از آنجا که در هر استان تنها یک پارک علم و فناوری می تواند تاسیس گردد، پیشنهاد معاونت علمی مبنی بر ایجاد برج های فناوری در پهنه شهری و در کنار دانشگاه های مادر کشور می تواند شرکت های دانش بنیان و خلاق را در کنار هم جمع کند تا زنجیره تکمیل یک صنعت را شکل دهند. بعلاوه احداث برج های فناوری به عنوان مجتمع های تحقیقاتی امکان حضور دانشگاهیان و سرمایه گذاران را تسهیل می نماید. این در حالی است که ایجاد پارک های فناوری با چالش هایی چون تامین زمین وسیع روبه روست که برج های فناوری چنین محدودیتی ندارند.
برطرف چالش های دانش بنیان ها
پرویز کرمی، رئیس مرکز و دبیرستاد فناوری های نرم و توسعه صنایع خلاق در گفت وگو با خبرنگاران به برطرف برخی از چالش ها و محدودیت های دانش بنیان ها با تصویب قانون جهش فراوری دانش بنیان اشاره می نماید و ادامه می دهد: در این قانون بعلاوه به بانک ها اجازه داده شد که در طرح ها و شرکت های دانش بنیان که به ویژه برای بار اول، محصولی را فراوری می نمایند، سرمایه گذاری نمایند. کرمی آورده دانشگاه ها را زمین، تاسیسات، فضا و بنا عنوان می نماید و از سوی دیگر به بانک ها اشاره می نماید که در این فضاها با شرکت های دانش بنیان پیوند می خورند و سرمایه گذاری مشترک انجام می گردد. او با اشاره به طرح پیشنهادی معاونت علمی که در حال عملیاتی شدن است از نخستین تفاهمنامه ای خبر می دهد که روز گذشته در این خصوص منعقد شد. به گفته کرمی براساس این تفاهمنامه در نزدیکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر نخستین برج فناوری با مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی و بعلاوه خدمات دهی و سرمایه گذاری بانک سپه احداث می گردد.
نخستین برج پایلوت
رئیس مرکز و دبیرستاد فناوری های نرم و توسعه صنایع خلاق، این تفاهمنامه را مشوق احداث مجتمع ها و برج های فناوری در کنار دانشگاه های مادر در شهرهای مختلف کشور، با 2هدف می داند؛ یکی استقرار شرکت های دانش بنیان و دیگری سرمایه گذاری در حوزه ساخت وسازی که منجر به ایجاد برج های فناوری می گردد. کرمی با اشاره به اینکه این تفاهمنامه سه جانبه بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بانک سپه و یکی از شرکت های خصوصی منعقد شده، محتوای آن را احداث یک برج 48واحدی در ناحیه نوآوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان پروژه پایلوت عنوان می نماید. به گفته او با شروع احداث این برج، متقاضیان خرید می توانند مجتمع های فناوری را براساس سازوکار تسهیلات بانک به قیمت مناسب بخرند یا به شرط تملیک اجاره نمایند.
طراحی مناسب دانش بنیان ها
رئیس مرکز و دبیرستاد فناوری های نرم با اشاره به این موضوع که برج های فناوری درواقع در ارتفاع توسعه می یابند و پارک های علم و فناوری در سطح توسعه پیدا می نمایند، یادآوری می نماید که هر استان براساس مصوبه مجلس تنها یک پارک علم و فناوری می تواند داشته باشد. به گفته او ایجاد پارک با پیچیدگی ها و چالش های خاصی روبه روست، درحالی که برج های فناوری یکی از محیط های فیزیکی برای استقرار شرکت های دانش بنیان و واحدهای خلاق خواهند بود.دبیرستاد فناوری های نرم واحدهای این برج ها را دارای طراحی خاص و متناسب با فعالیت شرکت های دانش بنیان و واحدهای خلاق عنوان می نماید، طوری که برخی از فضاهای اشتراکی مانند آزمایشگاه و کلین روم به منظور استفاده همه شرکت ها در آنها پیش بینی می گردد. کرمی بعلاوه عنوان می نماید که در این برج ها دفاتر شرکت های دانش بنیان، مراکز تحقیق و توسعه و امور دانش پایه را شاهد خواهیم بود تا حضور دانشگاهیان و سرمایه گذاران تسهیل گردد. درواقع محصول آنها در همان شهرک های صنعتی خارج از شهر فراوری خواهد شد. او معتقد است: به این ترتیب این شرکت ها در کنار هم می توانند زنجیره تکمیل یک صنعت را شکل دهند.
سرمایه های سرگردان در خدمت فناوری
دبیرستاد فناوری های نرم با اشاره به اینکه برای نخستین بار در قانون جهش فراوری دانش بنیان، بانک ها مجاز به سرمایه گذاری شده اند، ادامه می دهد: بنابراین باید فضایی برای ظهور این سرمایه گذاری به وجود می آمد. کرمی با بیان اینکه این سرمایه گذاری می تواند در حوزه ایجاد برج های فناوری باشد و از طرف دیگر، این سرمایه گذاری می تواند برای کار مشترک بین بانک و شرکت دانش بنیان در فراوری فناوری و محصولات دانش بنیان باشد، می گوید: بعلاوه این سرمایه گذاری می تواند در مشارکت با شرکت های دانش بنیان و بخش خصوصی پول های سرگردان را به بخش فراوری دانش بنیان راهنمایی کند و به دانش و فناوری و رسوخ آن در جامعه یاری کند.
گزارش: عمادالدین قاسمی پناه
منبع: همشهری آنلاین