روایت فارین پالیسی از دلیل پافشاری واشنگتن برای مداخله در غرب آسیا

به گزارش هیو بلاگ، فارس نوشت: یک نشریه آمریکایی گزارش داد که علیرغم آنکه وابستگی واشنگتن به نفت خلیج فارس کاهش یافته است اما این کشور همچنان برای شکل دادن منطقه به شیوه ای که در راستای منافعش باشد، نیازمند مداخله در منطقه غرب آسیا است.

روایت فارین پالیسی از دلیل پافشاری واشنگتن برای مداخله در غرب آسیا

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، پایگاه تحلیلی فارین پالیسی در گزارشی به عملیات حمله پهپادی شنبه هفته گذشته انصارالله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی اشاره کرد و نوشت عدم تمایل ترامپ برای انتقام از این حمله احتمالاً نمایانگر این باور او است که که اخیراً گفته آمریکا در بخش انرژی به استقلال رسیده و دیگر نیازی به محافظت از منطقه ندارد.

این گزارش سپس ادامه داد، با اینحال این سؤال مطرح است که در شرایطی که ترامپ به طور مداوم می گوید که آمریکا از لحاظ انرژی به استقلال رسیده است، آیا واشنگتن همچنان باید برای محافظت از جریان نفت خلیج فارس، همچنان خون و ثروت آمریکا را هزینه کند یا خیر؟

طبق این گزارش، تعهد واشنگتن به منطقه غرب آسیا به زمان ریاست جمهوری فرانکلین روزولت بازمی شود که در دوران جنگ جهانی دوم می گفت، دفاع از عربستان سعودی و ذخایر عظیم نفت این کشور، راهی برای دفاع از آمریکا است و چند سال بعد نیز رئیس جمهور بعدی آمریکا یا همان هری ترومن نیز اظهارات مشابه روزولت بیان کرد.

فارین پالیسی در ادامه گزارش خود نوشت که در سال 1980، جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا در اعلام دکترین خود گفت که آمریکا از منطقه خلیج فارس و ذخایر عظیم نفت این کشور در مقابل مداخلات خارجی حمایت می کند و اگر لازم باشد از اقدام نظامی استفاده خواهد کرد.

فارین پالیسی با اشاره به سیاست های دولت های قبلی آمریکا در حمایت از منطقه خاورمیانه نوشت، در آن زمان چنین تعهدی معنا داشت زیرا آمریکا به تنهایی روزانه 2 میلیون بشکه نفت خلیج فارس را در سال 1980 وارد می کرد و همپیمانان آمریکا همچون اروپا و ژاپن نیز حتی بیشتر از آمریکا به نفت خام عربستان، عراق و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس وابسته بودند.

این گزارش ادامه داد، حتی یک دهه بعد از آن نیز، تداوم تعهد آمریکا به منطقه غرب آسیا معنی داشت که بیش از نیم میلیون نظامی آمریکایی برای دفاع از عربستان سعودی در مقابل صدام حسین رئیس جمهور معدوم عراق به ریاض اعزام شدند.

این نشریه آمریکایی نوشت حتی یک دهه بعد از دفاع آمریکا از عربستان در مقابل عراق، تعهد واشنگتن در مقابل غرب آسیا معنی و مفهوم داشت که آمریکا بعد از حملات 11 سپتامبر2001 (که اکثراً توسط سعودی ها انجام شده است)، نظامیان خود را برای حدود دو دهه در جنگ های غرب آسیا گرفتار کرده است و این کشور حتی از قبل بیشتر به نفت غرب آسیا وابسته بود.

با اینحال، آنطور که این نشریه آمریکایی گزارش کرده است، امروز، وابستگی آمریکا به نفت غرب آسیا کاهش یافته است و واشنگتن کمتر از یک میلیون بشکه نفت در روز از این منطقه وارد می کند و اروپا نیز وابستگی خود به نفت خام خلیج فارس را کاهش داده است و سه بشکه از هر چهار بشکه نفتی که تنگه هرمز را ترک می کند، راهی آسیا و اغلب چین، هند، ژاپن و کره جنوبی می شود.

در بخش بعدی این گزارش آمده است، گرچه دکترین کارتر در خصوص حمایت از نفت منطقه خلیج فارس به دهه 1970 بازمی شود، اما ترامپ اینگونه فکر نمی کند و گرچه محافظت از منطقه غرب آسیا هزینه زیادی را برای آمریکا به همراه خواهد داشت اما مزایایی هم دارد.

اسکات ساویتس از موسسه رند می گوید که مسئولیت آمریکا در محافظت از منطقه غرب آسیا در عین حال که هزینه هایی دارد، مزایایی از جمله کمک به شکل دادن به منطقه به شیوه ای دارد که در راستای منافع آمریکا باشد.

وی در خصوص یکی از دلایلی که آمریکا بعد از 40 سال همچنان به دنبال مداخله در منطقه غرب آسیا است، ادامه داد که اگر آمریکا از منطقه غرب آسیا کنار بکشد، اوضاع پیچیده می شود به طوریکه بازیگران زیادی از جمله چین و روسیه به دنبال نقش های بزرگتر از منطقه هستند.

این گزارش ادامه می دهد، آزاد گذاشتن چین در اطراف منطقه خلیج فارس، به مفهوم واگذاری منطقه حیاتی منافع آمریکا به یک رقیب و یک حریف راهبردی خواهد بود و به همین دلیل است که حتی علیرغم کاهش وابستگی آمریکا به نفت خلیج فارس، باز هم بسکمک از کارشناسان معتقدند که مأموریت 40 ساله واشنگتن در غرب آسیا همچنان ارزش دارد.

این گزارش در بخش پایانی نتیجه گیری کرد که آمریکا به جای آنکه در منطقه غرب آسیا فقط از جریان انرژی برای ثبات بخشیدن به دوستان و همپیمانان و اقتصادی جهانی محافظت کند، می تواند، مأموریت خود را به بخشی از کمپین مقابله با پکن تبدیل کند.

انتهای پیام/م

منبع: خبرآنلاین
انتشار: 4 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: heevblog.ir شناسه مطلب: 85

به "روایت فارین پالیسی از دلیل پافشاری واشنگتن برای مداخله در غرب آسیا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روایت فارین پالیسی از دلیل پافشاری واشنگتن برای مداخله در غرب آسیا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید